Hieronymus Haakmat

Over een tijd toen alles anders was

door Muziektheater Fraseur

Het verhaal gaat dat ooit in de Duurse waarden een dorp lag (om precies te zijn een parochie genaamd Luchere).
Het wordt in oude annalen genoemd, maar omstreeks het jaar 1350 verdwijnt alle berichtgeving over het dorp.

Jan Dobberman vist elk weekend in de Barlosche kolk. Hij slaapt in zijn tentje en op een zondag, vroeg in de ochtend, als de ochtendnevel nog boven het water van de kolk hangt, hoort hij plotseling een kerkklok luiden. Het klinkt als een noodklok. Waar komt dat geluid vandaan? In de wijde omtrek is er geen kerk te bekennen die zijn kerkgangers zó vroeg oproept om naar de kerkdienst te gaan. Dan hoort hij ook stemmen, ze spreken door elkaar…Spookt het hier? Hij heeft wel meer sterke verhalen over de Barlosche Kolk gehoord, maar veel geloof hecht hij daar niet aan. Maar dan heeft hij beet… Wat zal het zijn? Een dikke vette brasem of…

Maar het is geen vis die hij aan zijn haak heeft. Het is een oud verschrompeld mannetje… “Aangenaam. Hieronymus Haakmat is de naam…”, zegt het kereltje. 
Het blijkt een verre voorvader te zijn van Jan Dobberman. Honderden jaren geleden was hij ook visser, maar dan voor zijn beroep. Hij begint te vertellen…

Aan de hand van voorwerpen worden verschillende middeleeuwse figuren ten tonele gevoerd waarop zo’n voorwerp van toepassing is. 

Als alle gevonden voorwerpen zijn behandeld en de bijbehorende middeleeuwse personages door de vertellers een stem hebben gekregen, vertelt Hieronymus Haakmat uiteindelijk waarvoor hij gekomen is….

 

 

Regieadviezen: Johan ten Broeke
Spel: Peter van Dijk en Dick Dijkman
Pop: Theater Gnaffel - Elout Hol


over Muziektheater Fraseur

Fraseur is dynamisch muziektheater dat volksverhalen op theatrale wijze vertelt en speelt. De voorstellingen hebben een avontuurlijk karakter en zijn altijd omlijst met eigenzinnige (wereld) muziek.